INGLIZ TILINI CHET TILI SIFATIDA O‘RGANAYOTGAN BAKALAVR TALABALAR TOMONIDAN INGLIZ TILI ZAMONLARINI O‘ZLASHTIRISHDA VIZUAL VAQT CHIZIG‘I (TIMELINE) DIAGRAMMALARINING O‘RNI - Qahharova , Mahliyo (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqola ingliz tili darslarida talabalarning grammatik ko‘nikmalarini, xususan, fe’l zamonlarini (English tenses) to‘g‘ri o‘zlashtirishlarida vizual vaqt chiziqlari (timeline charts) samaradorligini o‘rganadi. Tadqiqotda 22 nafar bakalavriat talabasi ishtirok etdi. Nazorat guruhidagi talabalar grammatik zamonlarni an’anaviy formulalar va matnli qoidalar orqali o‘rganishdi, eksperimental guruhda esa har bir zamon maxsus vizual vaqt chiziqlari (o‘tmish, hozirgi va kelajakni ko‘rsatuvchi strelkalar va grafik belgilar) yordamida tushuntirildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, vizual xaritalardan foydalanish talabalarning zamonlarni gapda to‘g‘ri qo‘llash ko‘rsatkichini sezilarli darajada oshirgan.