SUN’IY INTELLEKTNING KONSEPTUAL METAFORALARIDA MANIPULYATIV VA DIREKTIV SALOHIYATNING TURLI TILLARDA NAMOYON BO‘LISH XUSUSIYATLARI - Salavatova, Liliya (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada sun’iy intellekt (SI) konseptual metaforalarining turli tillarda manipulyativ va direktiv salohiyatining namoyon bo‘lish xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda ingliz, rus va uzbek tillaridagi diskurslarda SI ni konseptuallashtirishda qo‘llaniladigan asosiy metaforik modellar ko‘rib chiqiladi. Metaforalarning pragmatik funksiyalari, jamoatchilik fikrini shakllantirish, texnologik jarayonlarning talqiniga ta’sir ko‘rsatish hamda retsipientlarning xulq-atvorini yo‘naltirish imkoniyatlariga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, universal konseptual modellar muayyan kommunikativ makonlarning milliy-madaniy xususiyatlari bilan belgilanadigan turli lingvistik va madaniy talqinlarga ega bo‘ladi.