TURLI EKISH MUDDATLARI VA MA’DAN O‘G‘ITLAR ME’YORLARINING G‘O‘ZA HOSILDORLIGIGA TA’SIRI - Xolmuminov, Sherzod (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada turli ekish muddatlari va ma’dan o‘g‘itlar me’yorlarining g‘o‘za hosildorligiga ta’siri o‘rganilgan. Tajribalarda g‘o‘zaning uch xil ekish muddati hamda NPK o‘g‘itlarining turli me’yorlari sinovdan o‘tkazildi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, ekish muddati va ma’dan o‘g‘itlar me’yori g‘o‘zaning o‘sishi, rivojlanishi hamda paxta hosili shakllanishiga sezilarli ta’sir ko‘rsatdi. Eng yuqori hosildorlik 5-10 aprel muddatida ekilib, o‘rta tolali g‘o‘za navlarida N230P160K115 kg/ga me’yori qo‘llanilgan variantda hamda ingichka tolali g‘o‘za navlarida N250P175K125 kg/ga qo‘llanilgan variantlarda hosildorilk 41,8-44,0 s/ga ni tashkil etdi.