FORSAYT TEXNOLOGIYALARI ASOSIDA TALABALARNI TARBIYAVIY FAOLIYATGA TAYYORLASH JARAYONLARI BO‘YICHA AMALGA OSHIRILGAN ILMIY TADQIQOTLAR TAHLILI - Mirzaxo‘jayeva, Dilraboxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada forsayt texnologiyalarining zamonaviy ta’lim tizimidagi nazariy-metodologik asoslari, ularning pedagogik salohiyati hamda talabalarni tarbiyaviy faoliyatga tayyorlash jarayonlarini takomillashtirishdagi o‘rni kompleks ravishda tahlil qilingan. Tadqiqotda forsayt yondashuvi ta’limni strategik rejalashtirish, istiqboldagi rivojlanish tendensiyalarini oldindan prognozlash, muqobil ssenariylarni modellashtirish va ta’lim jarayoniga innovatsion yondashuvlarni joriy etishning samarali vositasi sifatida yoritilgan. Xalqaro ilmiy manbalar, ilg’or xorijiy tajribalar hamda zamonaviy pedagogik tadqiqotlar asosida forsayt metodlarining tarbiyaviy faoliyatni tashkil etishdagi imkoniyatlari, ularning kompetensiyaviy yondashuv bilan uyg’unligi, talabalarda refleksiv, prognostik va loyihaviy fikrlashni rivojlantirishdagi ahamiyati asoslab berilgan. Shuningdek, forsayt texnologiyalarini ta’lim amaliyotiga tatbiq etishning samaradorligi, mavjud cheklovlari va istiqboldagi rivojlanish yo’nalishlari tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari forsayt texnologiyalari ta’limni modernizatsiya qilish, tarbiyaviy jarayonlar sifatini oshirish hamda bo’lajak mutaxassislarning kasbiy-pedagogik tayyorgarligini kuchaytirishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega ekanligini ko’rsatadi.