INGLIZ TILINI O‘QITISHDA STEAM YONDASHUVING PEDAGOGIK ASOSLARI VA INTEGRATIV TEXNOLOGIYALARI - Xatamqulova, Zarinabonu (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada STEAM metodikasi tarixi, ingliz tilini o‘qitishda STEAM yondashuvining pedagogik asoslari va uning integrativ texnologiyalar orqali amalga oshirilish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda STEAM yondashuvining ta’lim jarayonidagi ahamiyati hamda o‘quvchilarda mustaqil fikrlash, tadqiqotchilik ko‘nikmalarini shakllantirish, jamoada ishlash va og‘zaki-nutqiy faollikni rivojlantirishdagi o‘rni yoritilgan. Shuningdek, ingliz tili darslarida fanlararo integratsiyani ta’minlovchi zamonaviy yondashuvlar va interfaol usullarni qo‘llash mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Ilmiy adabiyotlar tahlili shuni ko‘rsatadiki, STEAM yondashuvi asosida tashkil etilgan ingliz tili darslari o‘quvchilarning til o‘rganishga bo‘lgan motivatsiyasini oshiradi hamda ularning amaliy bilim va ko‘nikmalarini rivojlantirishga xizmat qiladi. Maqola yakunida ingliz tilini o‘qitishda STEAM yondashuvini samarali joriy etish bo‘yicha o‘qituvchilar uchun metodik tavsiyalar ishlab chiqilgan. Mazkur tadqiqot globallashuv davrida raqobatbardosh kadrlarni tayyorlashda ingliz tili darslarida o‘quvchilarning mustaqil izlanish hamda ijodiy yondashuvlarini tizimli rivojlantirish muammosiga bag‘ishlangan bo‘lib, kelgusi pedagogik amaliyotlar uchun mustahkam nazariy va metodik zamin yaratadi.