MATEMATIK LEKSIKANING TURLARI VA ULARNING AKADEMIK DISKURSDA QO‘LLANILISHI - Kurbanova , Husniya (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Mazkur maqolada matematik leksikaning asosiy turlari hamda ularning matematik matnlar tarkibida qo‘llanilishi va tushunilishi bilan bog‘liq muammolar tahlil qilingan. Matematik autentik matnlar lingvistik tahlili natijalari shuni ko‘rsatdiki, matematik til umumingliz tili leksikasi, akademik leksika, ixtisoslashgan terminologik birliklar, matematik simvollar hamda matnning mantiqiy yaxlitligini ta’minlovchi diskursiv birliklardan tashkil topadi. Tahlil jarayonida aynan ushbu leksik qatlamlar talabalarda lingvistik, semantik va fonetik qiyinchiliklarni yuzaga keltirishi aniqlandi. Shu sababli, mazkur leksik birliklarni alohida holda emas, balki ularning funksional qo‘llanilishi va matn mazmuni bilan uzviy bog‘liq holda o‘qitish matematik matnlarni chuqurroq anglash hamda leksik kompetensiyani samarali rivojlantirishning muhim sharti hisoblanadi.