7–8-SINFLARDA INGLIZ TILI DARSLARIDA LOYIHAGA ASOSLANGAN TA'LIM VA KEYS-STADI YONDASHUVLARI ORQALI MUSTAQIL FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISH - Xamidova , Irodaxon (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Matnda zamonaviy xorijiy til ta'limida, xususan, ingliz tilini o'qitishda mustaqil fikrlashni rivojlantirishning ahamiyati muhokama qilinadi. Unda o'quvchilarning original g'oyalarni ifoda etish va mustaqil qarorlar qabul qilish qobiliyatini bo'g'ib qo'yadigan an'anaviy o'qituvchiga yo'naltirilgan ta'limning cheklovlari ta'kidlangan. Tadqiqotda O'zbekiston o'rta maktablarining 7 va 8-sinflari uchun ingliz tili darslarida Loyihaga asoslangan ta'lim (PBL) va Keys-tadqiq usulini integratsiyalash samaradorligi o'rganiladi. Aralash usullar dizaynidan foydalangan holda, tadqiqot shuni ko'rsatadiki, o'quvchiga yo'naltirilgan ushbu yondashuvlar talabalarning g'oyalarni shakllantirish, fikrni asoslash, muammolarni hal qilish, ingliz tilida muloqot qilish va refleksiv o'rganish ko'nikmalarini sezilarli darajada oshiradi. Tadqiqot PBL va Case Study usullarini birlashtirish mustaqil fikrlashni rivojlantirish va ingliz tilini bilish darajasini oshirish uchun qulay muhit yaratadi degan xulosaga keldi.