KOREYS KELISHIK YUKLAMALARI (은/는 VA 이/가)NI QO’LLASHDA O’ZBEK TILINING INTERFERENSIYASI - Olimjonova , Gulasal (YANGI DAVR ILM-FANI: INSON UCHUN INNOVATSION G‘OYA VA YECHIMLAR, 2026)
Ushbu maqolada koreys tilini chet tili sifatida o’rganayotgan o’zbek tilli talabalarning mavzu yuklamasi (은/는) va ega yuklamasi (이/가)ni farqlashda duch keladigan qiyinchiliklari qiyosiy-tipologik tahlil asosida ko’rib chiqiladi. Koreys tili — mavzu asosida tashkil topgan (topic-prominent) til bo’lib, unda gap tarkibidagi axborot tuzilishi (eski/yangi axborot, kontrast) alohida grammatik yuklamalar orqali ifodalanadi. O’zbek tili esa struktur jihatdan koreys tiliga yaqin (SOV so’z tartibi, agglyutinativ kelishik tizimi) bo’lsa-da, mavzu va ega o’rtasidagi farqni alohida grammatik yuklama orqali emas, balki so’z tartibi, intonatsiya va "esa" kabi vositalar orqali ifodalaydi. Ushbu funksional-tipologik nomuvofiqlik o’zbek tilli o’quvchilarda bir qator interferensiyaga asoslangan xatolarni keltirib chiqaradi. Maqolada bunday xatolarning asosiy turlari tasniflanadi va ularni bartaraf etish yuzasidan metodik tavsiyalar taklif etiladi.